Bijzondere coniferen

Bijzondere coniferen

Leylandii Coniferen

Leylandii coniferen

Levensboom

Thuja

Taxus

Taxus

Watercipres

Watercipres

Wie aan een coniferenhaag denkt, denkt al snel aan een strak gesnoeide taxushaag. Ook de thujahaag en verschillende soorten uit de cipresfamilie, zoals de Leylandcipres en de Californische cipres, zijn door de jaren heen uitgegroeid tot populaire coniferensoorten om als haagplanten te gebruiken. Uiteraard worden deze planten vaak in wintergroene hagen gebruikt omdat ze daar heel geschikt voor zijn, maar dat betekent niet dat zij de enige coniferen zijn die zich lenen voor het gebruik in hagen. Er zijn genoeg hele bijzondere coniferen die in dit deel van de wereld nog niet zo bekend zijn, omdat ze net iets andere eigenschappen hebben dan de meeste andere haagconiferen. Wij stellen graag een aantal van deze coniferensoorten aan je voor. Misschien zijn deze soorten wel precies wat je zoekt!
Bladverliezende coniferen

Bladverliezende coniferen

Vaak kiezen mensen voor een coniferenhaag omdat de meeste coniferensoorten het hele jaar door groen blijven. Dat is een logische keuze als je het hele jaar privacy wilt, maar dat betekent ook dat je haag er het hele jaar ongeveer hetzelfde uitziet. Er zijn ook bladverliezende coniferen die ieder seizoen een verrassend nieuw uiterlijk hebben. De Japanse lariks is een van die bijzondere coniferen. Aan zijn takken staan groepen van 40 tot 50 charmante, zachten naalden bij elkaar. In het voorjaar zijn deze blauwgroen, later worden ze donkergroen en voordat ze van de conifeer vallen, hebben ze eerst nog een hele mooie goudgele herfstkleur. Daarna kun je nog genieten van de geschubde schors en de roodbruine takken van de Japanse lariks. Ook de naalden van de watercipres worden in de herfst goudkleurig. Bovendien is deze reus, die in het wild wel meer dan 50 meter hoog kan worden, zo’n beetje de enige conifeer die een voorkeur voor natte grond heeft.
Kerstboom als haagplant

Kerstboom als haagplant

Je zou het misschien niet denken, maar ook de fijnspar is een geschikte haagconifeer. In Scandinavië, waar deze coniferensoort van origine vandaan komt, wisten ze dat allang, maar in Nederland en België zien we de fijnspar toch meer als een kerstboom. In die hoedanigheid heeft hij het moeten afleggen tegen de Nordmann-spar, die gemiddeld veel minder naalden verliest. Omdat de fijnspar veel hoger wordt, zie je hem in december nog wel vaak versierd op grote pleinen en markten staan. Omdat de horizontale takken van de fijnspar vrij regelmatig groeien, kun je er ook een behoorlijk dichte haag mee maken. De glanzende donkergroene naalden verlenen je tuin in ieder geval een mooie luxe uitstraling.
Bijzondere conifeer: de taxus

Bijzondere conifeer: de taxus

Omdat je hem zo vaak ziet, zou je er misschien niet bij stilstaan, maar eigenlijk zijn ook taxussen hele bijzondere coniferen. De taxus groeit veel langzamer dan de gemiddelde coniferensoort en is daarom uitermate geschikt als je hem wilt toepassen op een manier waarbij hij lang zijn vorm moet behouden. Als heel strak gesnoeide haag of als vormsnoeikunstwerk bijvoorbeeld. Zo zie je maar dat zelfs gangbare haagplanten heel bijzonder kunnen zijn.