De cipresfamilie

De cipresfamilie

De cipresfamilie, of Cupressaceae in het Latijn, is een familie waar een aantal prachtige coniferensoorten onder vallen. De term “cipres” wordt namelijk gebruikt om verschillende soorten coniferen mee aan te duiden. Van oudsher gaat het meestal om de Italiaanse cipres (Cupressus sempervirens), maar omdat die soort in Nederland en België bijna niet te vinden is, hebben we het hier vaak over andere soorten.

Leylandii Coniferen

Leylandii coniferen

Levensboom

Thuja

Taxus

Taxus

Watercipres

Watercipres


Hier bedoelt men meestal de Leylandcipres (Cupressocyparis leylandii) of de Californische cipres (Chamaecyparis lawsonia) als het over cipressen gaat. In Groot-Brittannië is de Leylandcipres zelfs de meest verkochte haagplant. Het is makkelijk te raden waarom deze wintergroene haagplanten zo populair zijn. Ze groeien namelijk snel uit tot een hoge haag en leuken de tuin het hele jaar op met hun charmante groene gebladerte.

Cipressenhaag: het hele jaar privacy

Cipressenhaag: het hele jaar privacy

Deze twee soorten uit de cipresfamilie hebben eigenlijk alles waar je naar op zoek bent als je een wintergroene privacyhaag wilt. Een leylandiihaag kan onder ideale omstandigheden wel een meter per jaar groeien. Als je je tuin wilt beschermen tegen inkijk, is deze soort dus snel hoog genoeg om daarvoor te zorgen, al moet daar wel bij gezegd worden dat hij in de eerste jaren een redelijk open structuur heeft. De Californische cipres is wel van het begin af aan zichtdicht en dat geldt ook voor een ander populair plantengeslacht uit de cipresfamilie: de Thuja. Sommige Thujasoorten, zoals de westerse levensboom en de reuzenlevensboom, zijn in veel tuinen in Noordwest-Europa te zien. Deze coniferensoorten doen het namelijk zelfs in onze wisselvallige weersomstandigheden ieder seizoen goed.
Bijzondere cipres

Bijzondere cipres

Volgens een hele strikte definitie vallen alleen planten uit de geslachten Chamaecyparis, Cupressus en Thuja onder de cipresfamilie. Sommige botanici zien de eerste twee van die geslachten zelfs niet eens als aparte plantengeslachten, omdat ze zoveel overeenkomsten vertonen. Toch zijn er ook plantenexperts die er een wat bredere definitie van deze familie coniferen op na houden. Die rekenen bijvoorbeeld ook het geslacht Metasequoia onder de cipresfamilie. Deze familie kent een hele bijzondere conifeer: de watercipres (Metasequoia glyptostroboides). Lange tijd werd gedacht dat deze coniferensoort uitgestorven was, maar halverwege vorige eeuw werd hij springlevend in China teruggevonden. Als privacyhaag is de watercipres niet heel geschikt, omdat hij een van de weinige coniferen is die zijn naalden verliest. Daarvoor heeft hij echter een hele mooie rijke kleur die in de herfst echt iets aan je tuin toevoegt.
Cipressen onderhouden

Cipressen onderhouden

Coniferen uit de cipresfamilie zijn over het algemeen heel eenvoudig te planten en te onderhouden. Wil je zelf een cipressenhaag planten? Houd er dan wel rekening mee dat ze regelmatig gesnoeid moeten worden. Niet alleen omdat deze haagplanten bovengemiddeld snel groeien, maar ook omdat ze niet zonder schade in het oude hout gesnoeid worden. Wil je een coniferenhaag waarbij dat wel kan? Dan is een taxushaag een goede optie.