Coniferensoorten

Coniferensoorten

Leylandii Coniferen

Leylandii coniferen

Levensboom

Thuja

Taxus

Taxus

Watercipres

Watercipres

Soms hebben mensen het over coniferen alsof het één specifieke plantensoort is. In werkelijkheid is het een plantenorde waar wel honderden coniferensoorten onder vallen. Sommige daarvan zijn vooral vaak als losstaande boom te zien, denk bijvoorbeeld aan de den of populaire kerstbomen als de fijnspar of de Nordmann-spar. Er zijn echter ook veel coniferensoorten die bijzonder geschikt zijn om als haagplanten gebruikt te worden, omdat zij precies die eigenschappen hebben die je van haagplanten verlangt. Sterker nog, de meest geliefde haagplant ter wereld is een conifeer: de taxus. Maar dat is bij lange na niet de enige coniferensoort die het goed doet als haagplant. Dat zijn ook niet alleen naaldbomen; sommige haagconiferen hebben een wat vriendelijker ogend, geschubd bladerdek. Voor jouw tuinwensen is er ongetwijfeld ook een conifeer te vinden!
Verschillen taxus en andere coniferensoorten

Verschillen taxus en andere coniferensoorten

Door zijn dichte groeiwijze en strakke uiterlijk is de taxus de ideale plant voor gebruik in een formele haag, maar eigenlijk is het een vrij atypische coniferensoort. Hij groeit vrij langzaam en hoewel hij daardoor makkelijk te onderhouden en zelfs geschikt voor de vormsnoei is, duurt het ook vrij lang voordat taxusplanten een hoge haag vormen. Dat kan heel frustrerend zijn als je een haag zoekt die het hele jaar door privacy biedt; de taxus is heel snel zichtdicht, maar heeft wel een aantal jaar nodig om tot ooghoogte te groeien. Wie op zoek is naar een privacyhaag, kan zich misschien beter verdiepen in soorten met een wat hogere groeisnelheid, zoals de thuja, de Californische cipres of de leylandii. Die laatste kan tot wel een meter per jaar groeien.
Coniferensoorten in verschillende kleuren

Coniferensoorten in verschillende kleuren

Natuurlijk moet je een snelgroeiende coniferensoort wel vaker snoeien dan de taxus. Een thujahaag of Californische cipressenhaag moet al snel drie keer per jaar gesnoeid worden, terwijl een leylandiihaag door zijn snelle groei er in sommige jaren zelfs vier keer aan moet geloven. Dat is ook echt belangrijk, want in tegenstelling tot de taxus kunnen de leylandii en de Californische cipres niet in het oude hout gesnoeid worden. Daar staat wel tegenover dat deze soorten in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar wat anders dan de typische groene bladkleur? Dan kun je ook een gele leylandii of een blauwe Californische cipres proberen. De westerse levensboom ‘Smaragd’ valt ook op door zijn rijke kleur.
Bijzondere coniferensoorten

Bijzondere coniferensoorten

Er zijn ook coniferensoorten met hele bijzondere eigenschappen. De Japanse lariks en de watercipres behoren bijvoorbeeld tot de weinige coniferensoorten die niet wintergroen zijn. Dat lijkt in eerste instantie misschien een nadeel, maar als je de spectaculaire goudachtige herfstkleur van deze soorten ziet, ben je meteen overtuigd. En de naam verraadt het al: de watercipres staat graag op natte grond. Dat is uniek, want geen enkele andere coniferensoort vindt natte voeten prettig. De watercipres is daardoor een goede keuze als de bodem in jouw tuin uit zware klei bestaat.