Standplaats coniferen

Standplaats coniferen

Leylandii Coniferen

Leylandii coniferen

Levensboom

Thuja

Taxus

Taxus

Watercipres

Watercipres

Coniferen zijn zeer geliefde haagplanten en dat is goed te begrijpen. Over het algemeen zijn coniferen namelijk heel makkelijk te snoeien, hebben ze een zeer dicht bladerdek en zijn ze ook niet al te moeilijk in de verzorging. Veel coniferensoorten kunnen zelfs enkele honderden jaren oud worden als je ze goed verzorgt. Maar dan moet je natuurlijk wel de juiste standplaats voor de coniferen uitkiezen. Hoewel coniferen makkelijk zijn, kun je ze niet zomaar overal planten. Dat geldt natuurlijk ook voor alle andere bladverliezende en wintergroene haagplanten. Voordat jij overgaat tot coniferen kopen, wil je dus wel weten of de omstandigheden in jouw tuin wel geschikt zijn om er een coniferenhaag te planten. Hier lees je meer over welke coniferen bij welke omstandigheden passen.
Standplaats coniferen: zon en wind

Standplaats coniferen: zon en wind

Zonlicht is belangrijk voor veel planten en dat is voor coniferensoorten niet anders. Het is daarom belangrijk dat je jouw coniferenhaag plant op een plek waar hij genoeg zonlicht krijgt. Hij hoeft echt niet de hele dag in de volle zon te staan. Een plek in de halfschaduw is geen enkel probleem voor een coniferenhaag, maar hij moet iedere dag wel een flinke dosis zonlicht opvangen. Vaak wordt een coniferenhaag, zeker als hij uit relatief hoge soorten als de leylandii, de reuzenlevensboom of de Californische cipres bestaat, gebruikt voor beschutting. Daar heb je dan natuurlijk wel een coniferensoort voor nodig die zelf goed tegen de wind kan. Gelukkig hoef je je daar bij de meeste coniferen geen zorgen om te maken: die zijn behoorlijk windbestendig.
Standplaats coniferen: grondsoorten

Standplaats coniferen: grondsoorten

Ook de bodem in jouw tuin is een belangrijke factor in het al dan niet slagen van jouw coniferenhaag. In de regel houden coniferen er niet van om op natte grond te staan, want dat kan ernstige schade aan de wortels aanrichten. Het is echt niet erg als je jouw nieuwe coniferenhaag op een bodem plant die ietwat vochtig is, maar zorg dan wel voor voldoende afwatering. Dat kun je al bereiken door voor het planten wat gaten in de bodem te prikken, zodat het overtollige water makkelijk weg kan lopen. Er is één coniferensoort die wél graag op een natte ondergrond staat. Zoals je vanwege de naam waarschijnlijk al verwacht had, is dat de watercipres. In de natuur groeit deze conifeer dan ook overwegend aan de waterkant. Droogte is zelfs schadelijk voor deze coniferensoort.
Coniferen op de juiste standplaats planten

Coniferen op de juiste standplaats planten

Je coniferen planten is normaal gesproken niet moeilijk. Grote planten of kant-en-klaarhagen kunnen wat zwaar zijn, maar dat is het enige. Het is alleen wel belangrijk om een coniferenhaag op de juiste standplaats te planten. Zolang er niet te veel schaduw in jouw tuin is, is de kans dat jouw coniferenhaag er goed gaat gedijen behoorlijk groot. Of dat nu een taxushaag, een thujahaag of een andere mooie coniferensoort is.