De watercipres

De watercipres

Er zijn veel bijzondere coniferen, maar er zijn er maar weinig zo bijzonder als de watercipres of Metasequoia glyptostroboides. Qua uiterlijk is deze sterke haagplant overduidelijk een coniferensoort; daar laten zijn zachte, elegante naalden geen twijfel over bestaan.

Leylandii Coniferen

Leylandii coniferen

Levensboom

Thuja

Taxus

Taxus

Watercipres

Watercipres


Toch heeft de watercipres veel eigenschappen waarmee coniferen normaal geassocieerd worden niet. De watercipres is geen wintergroene haagplant, hij vindt het prima als zijn wortels nat worden en hoewel hij in het wild ruim 50 meter hoog kan worden, hoeft hij toch niet heel vaak gesnoeid te worden. Ook niet als je ervoor kiest om de watercipres in de haag te gebruiken. En alsof dat nog niet bijzonder genoeg was, werd er minder dan een eeuw geleden nog algemeen aangenomen dat deze coniferensoort helemaal uitgestorven was.

De watercipres: het tweede leven van een levend fossiel

De watercipres: het tweede leven van een levend fossiel

Jarenlang was de watercipres zelfs bij de meest fanatieke botanici eigenlijk alleen bekend als fossiel. Veel kenners gingen ervan uit dat hij in het wild niet meer voorkwam. Er is een tijd geweest dat deze plant in veel gebieden in het oosten van Azië te vinden was. Fossielen wezen zelfs uit dat deze conifeer miljoenen jaren geleden over het gehele noordelijk halfrond groeide. Door veranderende omstandigheden werd zijn leefgebied echter steeds kleiner. Totdat halverwege de vorige eeuw in een moeilijk te bereiken regio in het midden van China een aantal exemplaren ontdekt werden, gingen botanici er zelfs vanuit dat hij helemaal verdwenen was. Sindsdien vallen mensen overal ter wereld voor het mooie gebladerte en het makkelijke karakter van de watercipres en heeft deze coniferensoort als sierplant een tweede leven gekregen.

De watercipres als haagplant

De watercipres als haagplant

Hoewel de Metasequoia glyptostroboides in het wild uit kan groeien tot een reusachtige boom, kan hij met niet meer dan één snoeibeurt per jaar ook als prachtige coniferenhaag gehouden worden. Voor sommige mensen is het een nadeel dat watercipressen hun naalden verliest en daardoor niet het hele jaar privacy kunnen bieden, maar zijn herfstkleur maakt een hoop goed. In het najaar krijgt deze haagplant namelijk een hele charmante goudbruine kleur die jouw tuin een hele stijlvolle uitstraling geeft. Verder is deze coniferensoort de ideale optie als de grond in jouw tuin vrij nat is. In China groeit deze conifeer namelijk op oevers. Juist op een vochtige bodem voelt de watercipres zich thuis en dat is echt uniek. Er is geen enkele andere haagconifeer die van natte voeten houdt.
Een makkelijke haagconifeer

Een makkelijke haagconifeer

Door zijn voorkeur voor een natte bodem is de watercipres een hele makkelijke haagconifeer. Hij kan op bijna iedere grondsoort geplant worden, al kan hij niet tegen aanhoudende droogte. Als je aan de waterkant woont en de bodem in jouw tuin daardoor te nat is voor andere coniferen, is de watercipres een ideale coniferensoort. Vergeet alleen niet zijn jaarlijkse snoeibeurt in mei of juni.