Hoe snoei ik mijn coniferenhaag?

Hoe snoei ik mijn coniferenhaag?

Het is een vraag die veel aan ons gesteld wordt: hoe snoei ik mijn coniferenhaag? Als je veel tijd hebt gestoken in het uitzoeken en planten van een mooie coniferenhaag, wil je immers wel dat het onderhoud goed verloopt. Het is gelukkig niet zo moeilijk om een coniferenhaag te verzorgen, maar het is wel zo dat coniferen in de regel vaker gesnoeid moeten worden dan veel andere bloeiende en wintergroene haagplanten.

Leylandii Coniferen

Leylandii coniferen

Levensboom

Thuja

Taxus

Taxus

Watercipres

Watercipres

Afhankelijk van de groeisnelheid van de planten die je gekozen hebt kan het zelfs voorkomen dat je coniferenhaag meer dan twee keer per jaar gesnoeid moet worden. Het kost even wat tijd, maar daar beloont een coniferenhaag je dan ook rijkelijk voor: als je hem goed onderhoudt, biedt hij het hele jaar lang privacy en een mooi uitzicht.

Wanneer snoei ik mijn coniferenhaag?

Wanneer snoei ik mijn coniferenhaag?

Omdat alle coniferensoorten verschillende groeisnelheden hebben, zijn er weinig algemene regels voor het snoeien van een coniferenhaag. We kunnen je wel aanraden om je coniferenhaag tussen mei en september te snoeien. Buiten die periode is er aanzienlijk meer kans op nachtvorst. En vorst is schadelijk voor praktisch iedere plant, zelfs wintergroene haagplanten zoals de meeste coniferen. In die periode hoef je de taxus maar een of twee keer snoeien, omdat de taxus zeer langzaam groeit. De Leylandcipres moet daarentegen wel drie of vier keer per jaar gesnoeid worden om onder controle gehouden te worden. Dit is namelijk een zeer snelgroeiende coniferensoort die soms wel een halve meter tot een meter per jaar groeit. Bovendien loopt hij niet meer uit op het oude hout en daarom is het belangrijk dat het snoeien bijgehouden wordt. Dit geldt voor alle schubconiferen, al kan een thujahaag beter verjongd worden dan bijvoorbeeld de Californische cipres.

Waarmee snoei ik mijn coniferenhaag?

Waarmee snoei ik mijn coniferenhaag?

Als je ervoor kiest een coniferenhaag te planten, weet je dat je regelmatig moet gaan snoeien. Het is daarom verstandig om te investeren in goed snoeigereedschap. Omdat coniferen meestal onderdeel zijn van een formele haag, kom je met een goede heggenschaar of een elektrische snoeischaar al een heel eind. Een laurierhaag heeft zo’n mooi groot blad, dat je moet oppassen dat je de bladeren niet doorknipt. Bij een coniferenhaag is dat risico veel kleiner en kun je met groot gereedschap de haag alvast in een globale rechte vorm snoeien en later eventueel de details met een snoeischaar bijwerken. Zelfs voor de vormsnoei, waar de taxus door zijn lage groeisnelheid bijzonder geschikt voor is, werkt deze tactiek het beste. Professionals snoeien de planten met grote spullen in een globale vorm en gaan vervolgens met een schapenschaar aan de slag voor de kleinste details.

Waar moet ik op letten met het snoeien van een conifeerhaag?

Waar moet ik op letten?

Let er bij het snoeien op dat elk onderdeel van de haag genoeg zonlicht krijgt. Zo voorkom je de kans op bruine plekken in de haag. Snoei daarom de onderkant iets breder dan de bovenkant. Als je een hoge privacyhaag in de tuin hebt, is het aan te raden om zo nu en dan de bovenkant te snoeien.