Coniferenhaag of een andere wintergroene haag?

Coniferenhaag of een andere wintergroene haag?

Leylandii Coniferen

Leylandii coniferen

Levensboom

Thuja

Taxus

Taxus

Watercipres

Watercipres


Als je op zoek bent naar een privacyhaag, moet je een belangrijke afweging maken: ga je voor een coniferenhaag of een andere wintergroene haag? Natuurlijk hangt dat voor een belangrijk deel af van jouw eigen voorkeur. Loofbomen hebben immers een heel ander uiterlijk dan coniferen en het kan zo zijn dat je nu eenmaal meer van je tuin geniet als je haag uit haagplanten bestaat die een groot blad hebben. Toch zitten er belangrijke voordelen aan het planten van een coniferenhaag waarmee het buitengewoon aantrekkelijk kan zijn om juist voor een coniferenhaag te kiezen. Wij zetten deze voordelen graag voor je op een rijtje, zodat je precies weet waar je aan toe bent als je de juiste haagplanten bestellen wilt voor jouw tuin.
Snelgroeiende coniferenhaag

Snelgroeiende coniferenhaag

Het grootste voordeel aan de meeste haagconiferen is dat ze sneller groeien dan de veel andere wintergroene haagplanten. Een snelgroeiende coniferensoort als de Californische cipres, de thuja of de leylandii heeft niet veel tijd nodig om tot ooghoogte te groeien en daarmee voor de nodige privacy te zorgen. De enige wintergroene haagplanten van buiten de coniferenorde die daar in ons klimaat bij in de buurt komen zijn de laurierkers en de klimop. Toch hebben die een heel ander voorkomen dan de meeste coniferenhagen. Waar coniferenhagen zich bij uitstek lenen voor een strakke, formele haag, heeft een laurierhaag eerder een informeel, bijna speels voorkomen. De klimop is helemaal bijzonder; omdat hij een raamwerk nodig heeft om overheen te groeien, lijkt een klimophaag eerder op een plantenscherm dan een haag.
Formele coniferenhaag

Formele coniferenhaag

We zeiden het al eerder: coniferen zijn over het algemeen heel geschikt voor gebruik in een formele haag. Omdat er aan de takken van coniferen geen grote bladeren, maar kleine naalden of geschubde bladeren groeien, zijn ze heel mooi in een formele vorm te snoeien zonder dat je tegen een verzameling beschadigde bladeren aan zit te kijken. Als je niet van snoeien houdt, kan de groeisnelheid van de meeste coniferen wel een nadeel zijn: zeker de leylandii vraagt om drie à vier snoeibeurten per jaar. Mocht je dat een nadeel vinden, dan kun je er ook voor kiezen om een taxushaag in de tuin te planten. Deze zal jaarlijks maar een centimeter of twintig groeien en heeft aan twee snoeibeurten dus meer dan genoeg. Door die beperkte groeisnelheid zal het echter ook wat langer duren voor een taxushaag de gewenste hoogte bereikt.
Coniferenhaag in verschillende kleuren

Coniferenhaag in verschillende kleuren

Het lijkt misschien of de enige keuze die je bij de coniferensoorten hebt tussen naalden en schubben gaat, maar de variatie is juist enorm. De Californische cipres is er in groene, blauwe en gele varianten en ook de leylandii heeft een gele versie. Bij de thuja heb je de keuze tussen verschillende tinten groen: van een frisse groen kleur (thuja ‘Brabant’) tot rijk smaragdgroen (thuja ‘Smaragd’). Er is dus genoeg om te kiezen en de kleur die bij jouw tuin past zit daar ongetwijfeld ook tussen.