Coniferen verzorgen

Coniferen verzorgen

Leylandii Coniferen

Leylandii coniferen

Levensboom

Thuja

Taxus

Taxus

Watercipres

Watercipres

Coniferen verzorgen is niet moeilijk, maar het moet wel goed gebeuren. De meeste coniferen zijn hele makkelijke haagplanten, zolang je ze maar op de juiste manier verzorgt. Daarom is het heel belangrijk om je voor de aanschaf van een coniferenhaag te verdiepen in de bodem- en onderhoudseisen van de coniferen die je op het oog hebt. Zo weet je zeker of jouw tuin geschikt is voor zo’n mooie coniferenhaag. Gelukkig zijn er genoeg coniferensoorten om uit te kiezen, dus er zit er ongetwijfeld ook een tussen die helemaal bij jouw wensen en de omstandigheden in jouw tuin passen. Hoe je het onderhoud aan moet pakken als de coniferenhaag eenmaal in de tuin staat? Daar vertellen we jou hier graag meer over.
Coniferen water geven

Coniferen water geven

Als het coniferen planten achter de rug is, is het in eerste instantie belangrijk dat de planten voldoende water krijgen. Zonder water overleeft immers geen enkele plant. Toch moet je oppassen dat je coniferen niet te veel water geeft, want op de watercipres na is er geen enkele conifeer die tegen natte voeten kan. Natuurlijk kunnen de planten een deel van hun voeding uit regenwater halen, maar zeker tijdens langere droogte is het belangrijk om je coniferenhaag twee à drie keer per week zo’n vijf liter water per meter haag te geven. Vooral in de eerste jaren hebben de planten veel water nodig. Als ze eenmaal volgroeid zijn, hoef je ze minder water te geven. Geef je ze in de zomer water? Doe het dan wel ’s avonds, want dat verkleint de kans dat het water al verdampt is voor het de wortels bereikt.
Coniferen snoeien

Coniferen snoeien

Hoe vaak je een coniferenhaag precies moet snoeien hangt voor een deel van de groeisnelheid van de planten af. Een taxushaag groeit maar hooguit 20 centimeter per jaar en heeft dus aan twee snoeibeurten genoeg om zijn formele vorm te behouden. De leylandii kan daarentegen onder optimale omstandigheden wel een meter groeien in een jaar en moet daarom jaarlijks zeker drie, soms zelfs vier keer gesnoeid worden. Het is ook belangrijk dat dat regelmatig gebeurt, want de leylandii en de Californische cipres kunnen niet zonder schade in het oude hout teruggesnoeid worden. De thuja kan hier ook maar beperkt tegen. Eigenlijk kan alleen de taxus verjongd worden door hem tot het oude hout terug te snoeien. Houd het snoeien dus goed bij!
Wanneer moet ik mijn coniferen snoeien?

Wanneer moet ik mijn coniferen snoeien?

Bij vorst of op hele zonnige zomerdagen is het af te raden om je coniferen te snoeien. In het eerste geval kan nachtvorstschade optreden, terwijl in het laatste geval verbranding van blaadjes of takken een reëel risico is. Ideaal is een bewolkte dag nadat het geregend heeft. Dan gaat het snoeien zelf ook makkelijker. Wij raden aan om de coniferen tussen eind mei en eind september met regelmatige tussenpozen te snoeien.